Het Herinneringscentrum Noordwest Veluwe '40-‘45 zal in de regio Noordwest Veluwe dé uitvalsbasis worden voor iedereen die zich interesseert in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.
Voor toevallige passanten, belangstellenden, groepen scholieren, voor jong en oud. Een dergelijke expositieruimte over dit thema is er op dit moment niet in de regio. Zeker niet in de vorm zoals wij die voor ons zien, namelijk de nadruk leggen op verhalen naast het tonen van voorwerpen. Deze trend zien wij overigens ook bij andere musea ontstaan. Dit is een goede ontwikkeling. Voorwerpen blijven bestaan, maar verhalen verliezen we helaas tegelijk met de generatie die de Tweede Wereldoorlog zelf heeft meegemaakt.
De persoonlijke verhalen die wij vertellen en de voorwerpen die daarbij horen komen grofweg uit de driehoek Zwolle - Amersfoort - Apeldoorn, echter zullen er in de wisselvitrine verhalen en thema’s worden behandeld van buiten de regio.
Tevens kunnen wij in deze vitrines ruimte inrichten voor voorwerpen van andere musea of stichtingen uit de regio om zo de samenwerking zichtbaar te maken en te versterken.
Het HNW ’40-’45 opent elke tweede en vierde zaterdag van de maand van 09:00 uur tot 13:00 uur de deuren. De toegang is gratis.
Daarnaast zal de ruimte bij speciale gelegenheden, denk aan de jaarlijkse Open Monumentendag, de deuren ook kunnen openen.
Ook willen wij op aanvraag de deuren openen voor schoolklassen die kunnen komen luisteren naar een gastspreker.
Naast aandacht voor de Tweede Wereldoorlog zal er tevens aandacht worden gegeven aan de geschiedenis van de watertoren en zijn omgeving en het belang van schoon drinkwater.
De expositie is chronologisch ingericht. Als men het HNW ’40-’45 bezoekt loopt men linksom door de toren heen. Bij binnenkomst treffen de bezoekers de eerste vitrine aan. De Mobilisatie op de Veluwe. Men kan de ronding van de toren volgen en op die manier loopt men door de oorlogsjaren heen tot aan het jaar van de bevrijding, 1945. In zes vitrines worden de oorlogsjaren uitgebeeld aan de hand van verhalen en voorwerpen die het verhaal tastbaar maken.
In de twee overige vitrines is ruimte voor wisselende expositie. Onder de trap bevindt zich een vitrine met bodemvondsten uit de regio. In de bak met zand onder de vitrine worden kinderen uitgedaagd om zelf met een zogenaamde pinpointer, een kleine detector die men in de hand kan houden, op zoek te gaan naar bodemvondsten die daarin verstopt zitten. In het midden van de expositie staat een grote landkaart met daarop de regio waar wij de focus op hebben gelegd. Op de kaart zijn foto’s uit de Tweede Wereldoorlog te zien uit de regio. De afgelopen jaren heeft de oprichter van de stichting deze wereldwijd verzameld. Onderstaand een voorbeeld van een foto die terug te vinden is op de landkaart.
Het vergroten van de bewustwording bij de volgende generatie dat vrijheid geen gegeven is, is een zeer grote drijfveer voor het opstarten van dit initiatief.
Met name kinderen staan, zeker tot een bepaalde leeftijd, onbevooroordeeld in het leven. Het moment dus om met hen in gesprek te gaan over de manier waarop je omgaat met je vrijheid, hoe die vrijheid je ontnomen kan worden en hoe je vrijheid kunt doorgeven.
Om deze reden hebben Harm en Hedwig in het leven geroepen, die per vitrine op kindniveau in begrijpelijke taal uitleggen wat er in dat oorlogsjaar gebeurde.
Dit vanuit Nederlands en Duits perspectief. Als voorbeeld hebben wij het over de ‘mobilisatie in 1939 en 1940, maar wat hield dat nou precies in? Niet alleen voor de soldaten zelf, maar ook voor de kinderen die thuis zonder vader verder moesten? Meestal voor even, maar in veel gevallen ook voor altijd omdat de vader was gesneuveld.